2008-03-27

Koranskola i moské utreds som svartbygge


En moské i Västerås använder ett sovloft för unga muslimska killar från stockholmsförorter som koranskola. Nu ska ärendet utredas som svartbygge eftersom verksamheten pågått olagligt med övernattningar i 7 år. De unga pojkarna har utsatts för värvningsförsök att bli imamer. Västeråskommunalrådet Roger Haddad (fp) riktar kritik mot att pojkarna bor permanent där de undervisas i islam:


"I sju år har församlingen haft pojkar boende olagligt i moskén eftersom sovloftet varit svartbygge.

Vilken är din huvudindvändning mot pojkhem i moskén?

- Jag ogillar att de bor permanent i samma hus där de får undervisning i religion och kultur. Särskilt orolig är jag över att unga pojkar, i den miljön, får frågan om de vill bli imamer, säger Haddad och hänvisar till en intervju som VLT gjorde med en av pojkarnas pappor (VLT 30 dec 2006) -Imamen säger ju att det inte är en koranskola. Men de läser ju koranen och om islamisk religion och kultur. Jag tycker att det är bättre att pojkarna bor i familjer ute i stadsdelarna, är med i andra föreningar, träffar andra vuxna och går till moskén för att delta i kvällsundervisningen. Annars motverkar detta integrationen."

"Mahmut Ongum, imam i islamiska församlingen, svarar på Haddads kritik: -Roger Haddad har fördomar mot islam."

"Om den rädsla för koranskola i moskén som Haddad ger uttryck för, säger Ongun: -Det finns en islamofobi i samhället, en rädsla för islam. Haddad är påverkad av den."


Källa, Västmanlands läns tidning tisdag 25 mars 2008:


Och dagen efter skriver ledarsidan ett kritiskt inlägg om det olagliga svartbygget som koranskola:


"Pojkarna, som kommer från Stockholmsområdet, går i vanlig skola i Västerås. De får dessutom religionsundervisning i moskén där de bor.

Det är möjligt att Västeråsförläggningen är bättre för dessa pojkar än de miljöer de kommer från i Stockholm. Men inte motsvarar detta våra drömmar om hur en god integration skall fungera. Kommunalrådet Roger Haddad har rätt i sin kritik mot att pojkarna bor i samma hus där de får undervisning i religion. Det vore förstås mycket bättre om de fick bo i vanliga familjer i stället för i ett logement i moskén.

Detta är kärnfrågan, eller borde i alla fall vara det. Men i Stadshuset har frågan hamnat på byggnadsnämndens bord eftersom förläggningen varit ett svartbygge."


Källa, VLT onsdag 26 mars 2008:


Inga kommentarer: