2008-03-16

Muslimska friskolor döljer


Sveriges islamiska skolor (SIS) försöker lura i tidningen Dagen, att muslimska skolor inte har något att dölja. Detta apropå utbildningsminister Jan Björklunds förslag om hårdare granskning av friskolor. Bland annat eftersom sju muslimska förskolor i Rinkeby använts för terrorismfinansiering.


SIS ordförande Mahmoud Ibrahim berättar då inte att Sveriges muslimska friskolor inte är lika öppna som kommunala skolor. De muslimska friskolornas former är som stiftelser, församlingar eller ideella föreningar dit ingen har insyn. När muslimska friskolor till exempel tar emot finansiering av Saudiarabien eller smugglar iväg pengar till terrorism så upptäcks det inte. Det är om någon brottsutredare eller journalist av en slump ramlar över uppgifterna.


I intervjun ger Mahmoud Ibrahim exempel på hur muslimska friskolor separerar pojkar och flickor i undervisningen. Själv utmålar han det som positivt. Men varför ska pojkar och flickor i muslimska friskolor inte få höra varandras åsikter i sex- och samlevnadundervisningen?


"Folkpartiets tidigare förslag om att det ska bli omöjligt för barn att slippa vissa lektioner av religiösa skäl är inget problem för de islamiska friskolorna. Tvärtom tror Mahmoud Ibrahim att de kommunala skolorna skulle kunna lära sig av friskolornas sätt att hantera problematiken.

- Jag blev jätteglad när jag läste om förslaget. Hos oss har alla elever sexualundervisning och simundervisning. Vi delar upp eleverna i en flickgrupp och en pojkgrupp, med en kvinnlig och en manlig lärare och så är problemet löst. Den kommunala skolan skulle kunna lära sig av oss."


Källa, Dagen torsdag 13 mars 2008:


Länk till Sveriges islamiska skolor (SIS):

SIS har ett diskussionsforum som det inte går att bli medlem på. Ingen bekräftelse på inloggningsuppgifter sänds på ett halvt år. Det går inte att logga in efter att man registrerat sig. Inga nya medlemmar antas. Varför, om de inte har något att dölja?


Inga kommentarer: