2008-03-11

Ljuger Bååth eller Melius?


Ikväll 11 mars avslöjar Skånska Dagbladet att ingen av saudiresornas sponsorföretag dragit sig ur:


"16:00 (Uppdaterad 18:42) MALMÖ

Spiritus Mundi tillbakavisar påståendet att tilltänkta sponsorföretag inte längre vill ställa upp med bidrag till de tjugo högstadieelevernas resa till Riyadh i Saudiarabien. Kritiken mot resan i medierna skulle ha skrämt bort en storsponsor, men det är fel säger Henrik Melius i Spiritus Mundi. Ingen sponsor har backat ut."

"Flygresan Kostnader för logi och mat under det tio dagar långa besöket i Riyadh och Jedda, ska bekostas av den saudiarabiska staten. Övrig finansiering handlar om flygresan till och från Riyadh. – Vi är inte klara med hur vi ska fördela resekostnaden, som har ökat nu när fler föräldrar ska följa med."

Källa, Skånska Dagbladet tisdag 11 mars 2008: http://www.skanskan.se/apps/pbcs.dll/article?AID=/20080311/NYHETER/115070677


http://www.skanskan.se/apps/pbcs.dll/article?AID=/20080312/NYHETER/366619732/0/NYHETER

Jämför med utbildningschef Mats Bååths direkt motsatta påstående i Lokaltidningen Malmö/ Limhamn 7 mars:

"Mediastormen resulterade i att ett stort svenskt multinationellt bolag som lovat betala svenskarnas flygbiljetter drog sig ur. De saudiska värdarna, som betalar svenskarnas uppehälle, förklarade då att de även betalar deras flygbiljetter (förutom barnen åker även skolpersonal och föräldrar med)."


http://www.lokaltidningen.se/nyheter/?p=limhamn&artikel=2008_03_07_politik_aer_foer_vuxna_inte_foer_barn_

Det har trixats med ovanstående länk. Kopiera därför in den i ett nytt fönster så fungerar den!


Se även bloggposten 10 mars om Mats Bååths hemliga mejl till Lokaltidningen som nu resulterat i en spekulation om vem som dragit sig ur, och om diktaturen Saudiarabien är den egentliga hemlige sponsorn av flygresorna:

http://muslimskafriskolan.blogspot.com/2008/03/utbildningschef-bths-hemliga-mejl.htmlDet är nämligen så att Mats Bååth med sitt hemliga mejl till Lokaltidningen Malmö/Limhamn fått journalisten Markus Celander att ändra i texten utan att det är meningen att läsarna ska tro att någon rättelse skett. För idag 11 mars ändrades ovanstående text av Lokaltidningen till:"Mediastormen har bland annat resulterat i att förhandlingarna med ett stort svenskt multinationellt bolag om sponsoring av delegationens flygbiljetter har dragit ut på tiden. De saudiska värdarna, som betalar svenskarnas uppehälle, förklarade då att de - om det skulle behövas - även betalar flygbiljetterna (förutom barnen åker även skolpersonal och föräldrar med)."

http://www.lokaltidningen.se/nyheter/?p=limhamn&artikel=2008_03_07_politik_aer_foer_vuxna_inte_foer_barn_

Det har trixats med ovanstående länk. Kopiera därför in den i ett nytt fönster så fungerar den!

Det finns nu alltså 3 olika versioner:

1. Den ursprungliga i Lokaltidningen Malmö/Limhamn från 7 mars

2. Dagens version i Skånska Dagbladet 11 mars

3. Den omgjorda versionen i Lokaltidningen Malmö/Limhamn som inte berättar om att texten ändrats 11 marsBloggen Muslimska friskolan har kvar en skärmdumpning från Lokaltidningen Malmö/Limhamns originalartikel 7 mars, eftersom det framkommit att Mats Bååth genom mejl till den tidningen utövat en viss påtryckning för att få tidningen att ändra i texten. Mejlet finns som offentlig handling hos Bååths sekreterare. Utskrift av originalartikeln på nätet finns också hos bloggen. Även limhamnspolitiker har gjort skärmdumpningar av Mats Bååths ursprungliga version för att vara säker på att inget fiffel sker, då de fick nys om att Bååth velat ändra versionen med sitt mejl. Lite överraskande att tidningen inte uppger att man ändrat i texten dock.De motstridiga utsagorna från Henrik Melius och Mats Bååth gör att bara ett alternativ kvarstår. Antingen ljuger Bååth eller så ljuger Melius. Det framgår inte heller av Skånska Dagbladets artikel om tidningen fått intervjua Melius genom att träffas eller i telefon, eller om Melius endast via mejl besvarat frågorna om flygresorna. Det verkar som om Melius försöker sig på en variant nu att påstå att finansieringen är klar, men inte vill berätta om fördelningen. Tänk då om ett eller flera företag sponsrar flygresorna med 2 % och Saudiarabiens diktatur med 98%. Melius kan då säga att företagen inte dragit sig ur, men vägra berätta hur mycket de bidragit med.
En märklig sak är att Melius påstår att inget sponsorföretag dragit sig ur och att finansieringen är klar. Det måste ju innebära att Melius fritt fram kan berätta vilket eller vilka företag som sponsrar, eftersom det ju görs i marknadsföringssyfte. Men Melius vägrar berätta och journalisten får inget svar. Och ännu fler föräldrar strömmar nu till gratisresorna utan att veta vem som ska betala deras flygbiljetter. När frågorna hopar sig anklagar Melius medierna för islamofobi:


"Henrik Melius är projektledare i Spiritus Mundi och drivande kraft i resan. Han är full av tillförsikt men störd av flera missvisande påstående i medierna om resan."


"– Se det som att föräldrarna ställer upp för oss och vänder ryggen åt den islamofobi som döljer sig bakom kritiken."Låt oss se på vilka medier som står bakom den islamofobi som Melius anklagar tidningarna för:

Hittills 35 tidningsartiklar på mindre än 2 månader i följande islamofobiska media enligt Henrik Melius:

1. PunktSE Öresund

2. Skånska Dagbladet

3. Kvällsposten

4. City Malmö/Lund

5. TT i Malmö

6. Helsingborgs Dagblad

7. Sydsvenska Dagbladet

8. Lokaltidningen Malmö/Limhamn

Alla ni som läser dessa tidningar, sluta med det! För Henrik Melius anser att de är islamofobiska. Era tidningar finns inte heller i arabisk utgåva som Spiritus Mundis hemsida:

http://www.spiritusmundi.nu/index.php?option=com_frontpage&Itemid=45&lang=ar
Inga kommentarer: