2008-03-29

Moskébranden recenseras av Ögårdsskolans lärare


2003 brann den muslimska friskolan Ögårdsskolan vid Islamic Centers moské i Malmö ned.
"Henrik Person var med vid den stora moskébranden i Malmö för fem år sedan och där möttes brandmännen för första gången av både stenkastning och hot."

"När moskén i Malmö brann så utsattes brandmännen för stenkastning och sabotage, när deras egna moské var föremålet som skulle räddas undan lågorna."

"Jag har sett räddningstjänstens egen film och rapport från moskebranden, mycket oroväckande att se. Och man kan förstå brandmännens oro när de finner sig omringade av hundratals uppretade och skrikande araber som ömsom sliter i slangarna, ömsom hotar och gör utfall mot brandmännen."Lärare från Ögårdsskolan berättar själva om branden att de blev uppringda i telefon mitt i natten med budskapet att Ögårdsskolan brunnit ner och moskén var eldhärjad. Flera av lärarna som var bosatta i Malmö begav sig dit. Lärarna vittnar om att en anställd vid Islamic Center hade sprungit runt på Ögårdsskolan när branden startade och öppnat alla dörrar så att branden tog sig. Lärarna bekräftar uppgifterna att många av klassrummen var för små och byggdes upp större efter branden. Det var sagt att varje klass skulle ha högst 20 elever. Men innan branden var vissa elever inhysta i rum med klasser så små som 7 elever. Efter branden när försäkringen fallit ut, återuppbyggdes klassrummen så att de kunde ta emot över 20 elever.


Inga kommentarer: