2008-03-21

Muslimska Rosengårdsskolan sämst i Sverige


Kvällsposten har gjort ett besök i den med majoritet muslimska elever kommunala Rosengårdsskolan som har Sveriges sämsta betyg:


"MALMÖ. Rosengårdsskolan har landets sämsta betyg. Av de 360 eleverna finns inte en enda med svenska som modersmål. - Där har du förklaringen, säger rektor Lars Birgersson."

"Men hälften av hans skolkamrater kommer att misslyckas.
–Varför? Alla pratar dålig svenska här. Då blir det svårt att fatta vad som står i böckerna."

"– Svenskarna vill inte vara här."

"Lars Birgersson radar upp förklaringarna till att bara hälften av hans elever blir behöriga till gymnasiet. De hinner inte lära sig ordentlig svenska, trångboddheten gör att det inte finns någon studiero i hemmen och föräldrarna klarar inte att hjälpa till med läxorna."

"– Vi bor åtta personer i en trea. Jag brukar få sitta ensam i mammas och pappas sovrum och plugga."


Källa, Kvällsposten 13 mars 2008:


Många av eleverna i den muslimska friskolan Ögårdsskolan och den kommunala Rosengårdsskolan byter plats med varandra under skolår f-6. De kommer från samma upptagningsområde, Sveriges fattigaste stadsdel Rosengård. Det är föräldrarnas desperata försök att få en bättre skolgång för sina barn. Tyvärr är de två skolorna i stort sett likadana, så det hjälper inte.
I
I
På bilden ses vändzonen vid Rosengårdsskolan. Där står inte barnen lydigt i kö när hemglassbilen kommer. De rusar fram till glassbilens alla sidor, rycker upp dörrarna och sliter ut glasspaketen. Glassbilsturen till Rosengård är en av de minst populära att köra. När ett tv-team från SVT häromåret skulle filma där och ställde upp sina filmkameror blev de misshandlade och rånade på filmkamerorna av rosengårdsungdomar.

Inga kommentarer: