2008-03-29

Socialistpartiet drev igenom slöjförbud


I Antwerpen är det sedan förra året förbjudet för kommunalanställda som har kontakt med allmänheten att använda slöja. Dessutom är det förbjudet att bära ansiktsslöja på gatorna. I skolorna gäller inget generellt förbud, i stället har myndigheterna överlåtit åt de enskilda skolorna att besluta om slöjan ska tillåtas eller inte. I dag är det bara ett par skolor som tillåter slöjan.

När den marockanske muslimske religionsläraren Mohamed Achrak dödades av en äldre belgisk man utbröt två dagars våldsamma kravaller.

Under kravallerna stod Arab European League, AEL, i rampljuset. Organisationen bildades år 2000 och kombinerar arabisk nationalism med muslimsk identitet. Med kontroversiell och spektakulär retorik och en konfrontativ framtoning lyckades de snabbt mobilisera många muslimska ungdomar med invandrarbakgrund, något andra organisationer misslyckats med. Deras framgång brukar framför allt kopplas till rollen som en radikal invandrarorganisation som motsätter sig alla former av vad man menar är assimilering. AEL har lånat delar av sitt språkbruk från Malcolm X och Svarta pantrarna i USA och AEL:s tidigare ledare Dyab Abou Jahjah har kallats ”Belgiens Malcolm X


Källa, Arbetaren torsdag 27 mars 2008:


Inga kommentarer: