2008-03-18

Malmöforskare förnekar könsstympning


När Nyamko Sabuni pekade ut den muslimska friskolan Al-Azhar i Bromma för könsstympning, fick hon mothugg av forskaren Sara Johnsdotter:


I en artikel ifrågasatte Sara Johnsdotter att det skulle förekomma könsstympning i Sverige eller bland somaliska flickor som sänds till hemlandet. Folkpartisten Fatima Nur tror inte på Johnsdotters teori om att svensk-somaliskor inte könsstympas på utlandsresor:


Nu har Sara Johnsdotter kommit ut med en bok om den första fällande domen om könsstympning i Sverige. Där försöker hon fria misstankarna från den somaliska man som fällts:

Länk till boken som utges 2008:


Göteborgspostens ledare kritiserar Johnsdotters försvar av könsstymparna:

"Svenska forskaren Sara Johnsdotter i GP i går, må hävda att män och fäder är motståndare eller ointresserade. Men det finns påtagliga bevis på motsatsen. För några år sedan sade den förre biträdande ministern för hälsovårdsfrågor i Somalia; Raqiya Doaleh Abdalla följande i ett FN-sammanhang: "Det somaliska samhället präglas av män som inte vill gifta sig med en kvinna om hon inte utsatts för stympning så att jungfrudomen är garanterad."


Forskarsida till Sara Johnsdotter vid den islamvänliga Malmö högskola, där hon naturligtvis mottagit pris för sin pedagogik i att förneka att könsstympning drabbar muslimska skolflickor i Sverige:


Inga kommentarer: