2008-03-01

Fler vill avslöja Spiritus Mundis miljonrullning


Sydsvenskan låter idag lördag sin andra krönikör i rad antyda med övertygande argument att det enda som driver Spiritus Mundi är en törst efter miljontals kronor.

Den modige Lars Åberg uttrycker sig så här:

"Henrik Melius formulerar sig affärsmässigt på kultursidan (27.2, se länk till höger) och har genom att starta kulturföreningen Spiritus Mundi hittat ett sätt att med positivt laddade integrationstermer få miljonbidrag från samhället. Hos Limhamn-Bunkeflos utbildningschef Mats Bååth och lärarutbildningens enhetschef Lena Bååth dominerar intrycket att de faktiskt inte förstår vilka krafter som utnyttjar dem (och högskolans ledning tiger)."

Källa, Sydsvenskan lördag 1 mars 2008:


Jan Hjärpe beskrivs som en pålitlig naiv islamvän som inte för något i världen skulle slå larm om något mystiskt sker för att få miljoner till Spiritus Mundi. Han är perfekt som handplockad styrelseledamot i Henrik Melius stall. I övrigt träffar Lars Åberg rätt när han beskriver att saudiresorna utvecklats till en politisk strid där skottlinjen går längs blockgränsen. Enbart politisk ideologi kan sänka eller rädda projektet. Just nu är vänsterblocket i majoritet och då blir det resa. Såvida inte nya avslöjande fakta i affären kommer fram.


Man skulle lätt kunna tro att Sydsvenskan lockade fram Henrik Melius till den enda intervjun efter planeringsresan då han skrev en krönika i Sydsvenskan för tre dagar sedan:

Såvida man inte jämför med att Melius utspel egentligen inte är en krönika, utan återfinns ordagrant på Spiritus Mundis egen sida, som gjorts om:


Den avslöjande skillnaden är att Sydsvenskans krönika inleds så här:

"Det är barnens rätt att mötas på sina egna villkor som står i centrum för Spiritus Mundis arbete. Det skriver organisationens Henrik Melius i ett svar på den kritik som framförts mot planerna att låta Malmöelever resa till Saudiarabien."

Medan Spiritus Mundis egen version inleds följande:

"Vi hänvisar svar på alla eventuella frågor om konstutbytet mellan Malmö och Riyadh till texterna nedan på den här sidan. All information som finns att ge står här."


Efter dessa två olika inledningar är innehållet identiskt. Men saken är den att det hela tyder på att Henrik Melius inte går att få tag på och inte låter sig intervjuas av en enda tidning efter att affären uppdagades och han kom hem från planeringsresan. I stället skriver Melius som om han vore misstänt för något, ett långt svar på alla anklagelser om konstigheter han uppenbart tagit del av i de 30-tal artiklarna. Men han låter sig inte intervjuas.


Antagligen har Sydsvenskan inte heller fått en intervju med honom, utan kanske bara nått honom per mejl och då fått rådet att med Melius tillåtelse publicera Melius egna tillrättalagda svar från Spiritus Mundis egen uppdaterade hemsida. Det gör att Sydsvenskan inte kan ställa egna frågor eller motfrågor. Det kan inte heller några andra tidningar. Mycket suspekt. Varför gömmer sig Henrik Melius och Spiritus Mundi från journalisterna?


Malmö stad bör, för att försäkra sig om att inte bli indragna i något skumt, kontrollera föreningen Spiritus Mundi hos Skatteverket, samt andra aktiebolag i Sverige och i Arabländer som är involverade och fejkade adresser som tidningarna ännu inte vågat skriva något om!


Varför sponsrar Gulf Agency Company från Arabländer att malmöskolbarn sjunger ihop på Malmö Opera?

Varför stödjer Gulf Agency Company Bahrain "Friendship Tour" in Sweden tilsammans med Spiritus Mundi?


Moderaternas främste bloggare om de misstänksamma och ideologiskt ifrågasatta saudiresorna, Rickard Wendel, fortsätter bevaka:


Inga kommentarer: