2009-02-17

Endast muslimer i polisens rekryteringsträff



Rekryteringsansvarig för Stockholms polismyndighet heter Torbjörn Liwång:

"Frågor besvaras av Torbjörn Liwång, Rekrytering- och aspirantansvarig, telefon 08-401 27 03"

Källa:



Igår 16/2 2009 avslöjade bloggen Muslimska Friskolan att Stocholms moské ska värva poliser vid en rekryteringsträff i moskén tillsammans med polismyndigheten:



Idag tisdag 17 februari 2009 fick bloggen Muslimska Friskolan ett samtal med Torbjörn Liwång. Liksom Söderorts rekryteringsansvarige Lena Nylander, så bekräftar Liwång att en rekryteringsträff ska ske i moskén vid Medborgarplatsen 27 februari 2009.



Liwång säger att han inte vill att det ska stå om denna rekryteringsträff på polisens officiella sida för rekryteringsträffar:



Anledningen säger Liwång, är att det är den stora moskén som bjudit in polisen. Men det är ett möte där polisen ska medverka och informera intresserade, säger Liwång.



Liwång berättar att detta rekryteringsmöte i moskén kommit till efter intensiva försök att knyta kontakter med den muslimska befolkningen. Han understryker att Söderortspolisen ska bygga ut sitt samarbete med muslimer.



Liwång säger att inget rekryteringsmöte med någon annan religiös grupp har varit aktuell eller förekommit någon gång. Liwång anser att det redan finns kristna, katoliker och judar inom poliskåren.



Han hänvisar till riksdagsbeslutet att bättre spegla befolkningen och då är det viktigt att rekrytera fler muslimer. Liwång kan inte påminna sig ha tagit del av eller sett någon som helst studie i att invandrarpoliser skulle ha någon effekt på att bättre bekämpa brottsligheten. Han har heller ingen tanke om att fler poliser med muslimsk bakgrund skulle komma tillrätta med problemen i Stockholms förorter som har stor muslimsk befolkning och kriminalitet.



Liwång berättar stolt hur han själv för 1,5 år sedan deltog i ett rekryteringsmöte vid en moské i Haninge. Det skedde i en neutral lokal, mer en sorts fikalokal. Liwång säger sig inte ha någon aning om att det sålts kasettband från terroriststämplade Hamas i den stora moskén i Stockholm, som uppmanade till våld mot Israel. Inte heller har han läst i någon tidning om att uppmanat till självmordsbombning när han talade i Stockholms moské. Inte heller har Liwång någon vetskap om att Stockholmsmoskéns föreläsare Youssef al-Qaradawi nyligen hyllat Adolf Hitler. Liwång säger att han aldrig ens varit i Stockholms moské. Han hade ingen aning om att män och kvinnor könssegregeras redan vid entrén, genom att män går in huvudingången och kvinnorna runt hörnet. Inte heller känner Liwång till att man endast når tre meter in i moskéns ingång, innan tvånget att ta av sig skorna påbjuds med en skylt. Liwång svarar att han inte vet om polisrekryterarna ska tvingas ta av sig skorna och gå på sock i underkastelse till Allah.



Liwång fortsätter att berätta om hur Stockholmspolisen haft rekryteringsmöte med en afrikansk samarbetsförening i Solna. Han har ingen aning om säger han, om föreningen är laglydig eller sysslar med bidragsfusk. Liwång säger att det enda viktiga är att nå ut till så många etniska grupper som möjligt. Men han tilläger att det inte är aktuellt att ta kontakt med någon synagoga.



Att rekryteringen i Stockholms moské sker i en miljö som polisanmälts för hets mot den judiska folkgruppen har han inget att invända emot. Inte heller att ett starkt islamistiskt ideologiskt budskap predikas av kontroversiella personer. Liwång ser ingen fara i att de polismyndigheten vill värva i moskén kan vara påverkade och innefatta just sådana islamistiska idéer som predikats i Stockholms moské.



Till slut jämför Liwång rekryteringen i Stockholms moské med när någon gymnasieskola bjuder in polisen. Han ser ingen alls skillnad i miljön mellan en moské och en gymnasieskola. Liwång menar att det inte är några problem med att vanliga svenskar eller andra religiösa grupper inte ser rekryteringsträffen i Stockholms moské, eftersom det är muslimer man vill nå ut till. Liwång påpekar att Stockholm har muslimer i sin polismyndighet. Men han säger att det inte finns någon statistik eller tecken på att dessa muslimska poliser når bättre resultat än de svenska.



Rekryteringsannonsen från Stockholms moské i samarbete med Stockholms polismyndighet:



En färsk disputation 27/2 2009 beskriver hur farlig islamism utgår från moskéer:
http://www.newsdesk.se/pressroom/su/pressrelease/view/muslimsk-aktivism-i-azerbajdzjan-vaaldsamma-wahhabis-och-radikala-shiiter-272780



Artiklar om Stockholmspolisen 18/2 2009:
I
http://www.dn.se/sthlm/upplopp-i-tensta-1.800387
http://www.svd.se/stockholm/nyheter/artikel_2487469.svd
http://www.svd.se/stockholm/nyheter/artikel_2486999.svd

Inga kommentarer: