2009-02-21

SVT berättar om polisvärvning i moskéOnsdag 18/2 2009 avslöjade bloggen Muslimska Friskolan att media tipsats om nyheten om polisrekrytering i moskén 16 och 17 februari 2009. Med på listan av media som tipsats stod SVTs ABC:
Bloggen Muslimska Friskolan minns kommentaren från SVT ABC. Reportern sa direkt att det här är något som är intressant för dem. Och redan fredag 20 februari 2009 gjordes ett tv-inslag:"Den senaste tiden har polisen - framför allt i Skåne - fått hård kritik för sitt språkbruk gentemot invandrare. I Stockholm vänder sig polisen nu till moskénSödermalm för att rekrytera polisstudenter med annan bakgrund än typisk svensk.

Det är fredagsbön i moskén vid MedborgarplatsenSödermalm, och hundratals muslimer har samlats för att be.


Nästa fredag kommer polisen på besök till moskén. Polisen är på plats för att informera om polisyrket och för att få fler personer med invandrarbakgrund att söka sig till polishögskolan.

-Jag tänkte att om inte de kommer till oss så kanske vi ska komma till dem. Det är naturligt att vi samarbetar med moskén. Och polisen har alltid sagt att vi gärna ser fler av annan etnisk bakgrund som söker till polisutbildningen så det är ett bra tillfälle att jobba via moskén, säger polisinspektör Göran Stanton."


"Personer som har annan bakgrund, annan kompetens, kan andra språk och har annan hudfärg kan hjälpa till att både förebygga och att lösa massa problem om de jobbar som poliser, säger Abdallah Salah, ordförande i Islamiska förbundet i Stockholm."Läs hela artikeln på SVT ABC fredag 20 februari 2009:


Tyvärr har SVT ABC förväxlat videoinslaget till artikeln, så man får gå via sändningen i stället.

Se inslaget i SVT ABC fredag 20/2 2009 klockan 19.15, som andranyhet 3 minuter in i sändningen:
Nyheten i SVT Mobil 20/2 2009:I TV-inslaget som är 3 minuter långt filmas hur moskébesökarna måste ta av sig skorna direkt för att komma in. Bloggen Muslimska Friskolan gick själv in genom samma huvudentré till Stockholms moskéSödermalm för några veckor sedan. Men kvinnorna förpassades till en bakdörr på andra sidan byggnaden. Utanpå byggnaden berättas på en plakett stolt att moskén är en gåva från Abu Dhabi. Bloggen har besökt denna moské några gånger under årens lopp och rapporterat till myndigheter vad som är på gång.Inslaget i SVT ABC zoomar också in en broschyr från polisen där en liten späd somalisk muslimsk kvinna i slöja framställs som lämplig kandidat till polishögskolan.SVT ABC intervjuar två muslimska ungdomar utanför moskén som ligger nära Medborgarplatsen. Först en kille med kepsen på sned som bryter. Han anser att polisen enbart består av svenskar och därför blir poliser rasistiska. Därefter en tjej i slöja, som inte får gå in samma väg som killen.


Läs även:

Inga kommentarer: