2009-02-25

Özen fallfrukt öppnar i DalbyÖzen Allfrukt öppnar nu en ny butik i lilla Dalby i Skåne. Det är en Özen Allfrukt mini. Affären står inte ens i telefonkatalgogen som övriga av kedjans butiker än:
Tidigare i år avslöjade Sydsvenskan hur en muslimsk familj fick flytta från Dalby på grund av utfrysning:


"Ehab Zahrouns familj flydde Irak bara timmarna innan USA:s militär invaderade landet och gränserna stängdes. De kom till Södra Sandby och familjen, mamma, pappa och fem barn, bodde de första månaderna i en etta.


– Det var jättetrångt. Mina föräldrar fick sova i köket, sade Ehab Zahroun. Sedan blev det två år i en genomgångslägenhet på Vävaregatan innan de flyttade till Dalby. Minnena från tiden i Dalby är allt annat än ljusa.


– Det var svårt att komma in i Dalby, de hade svårt att ta emot människor från utlandet. Det kastades sten på vårt hus och vi kallades vi för olika saker. Vi ringde polisen flera gånger men inget hände. Min lillasyster blev utfrusen i skolan, hon fick inte vara med i grupparbeten och sånt. Hon blev deprimerad och hamnade på sjukhus, berättade Ehab Zahroun innan han höll föredrag i går kväll på Stadsbibliotekets atriumgård.


Familjen flydde till slut Dalby och bor nu på Norra Fäladen."


Källa, Sydsvenskan 13 februari 2009:Özen Allfrukt säljer ibland hyfsad, men ofta frukt som är på väg att gå ut. I sortimentet har i flera år ingått charkuterier från Markos chark i Malmö som Livsmedelsverket stängde av hygienskäl:

"MALMÖ. Gamla köttrester, smutsiga handfat och mögel. Efter flera inspektioner och viten på 80 000 kronor döms Markos chark ut av livsmedelsverket."
"En köttfabrik i Malmö har förlorat sitt tillstånd att producera livsmedel.
Mögel, gråsuggor och hundbajs har hittats i lokalerna.
Bristande hygien fick Livsmedelsverket att dra in tillståndet att producera livsmedel för Elisedals chark, som också går under namnet Markos chark, i Malmö."
Özen Allfrukt säljer även halalslaktade produkter för muslimer. Både av eget märke och inköpta. Vem i Dalbys icke-existerande muslimska befolkning ska köpa dem?


Bröderna Özen som äger butikskedjan studerade för ett tiotal år sedan SFI (svenska för invandrare) på Rosengård. Idag kör de båda bröderna runt i vars en bensinslukande stadsjeep som förstör miljön.


Inga kommentarer: