2009-02-10

Terroråtalad hade Hamas grundare på kylskåpet"16:45 tisdag 10 februari 2009


Åklagare kräver fängelse i terrormål


När rättegången mot stiftelsen al-Aqsa spannmåls ordförande Khalid al-Yousef avslutades i Malmö tingsrätt på i dag yrkade åklagaren på fängelsestraff.

Vice chefsåklagare Agnetha Hilding Qvarnström
I


Enligt åtalet har Khalid al-Yousef, genom att skicka pengar till välgörenhetsorganisationer i de palestinska områdena, indirekt stöttat terrorstämplade Hamas. Själv säger han att han skickat pengar till föräldralösa barn.


Vice chefsåklagare Agnetha Hilding Qvarnström betonade flera gånger under sin slutplädering att det här inte är ett politiskt mål.


– Det har framförts framför allt från försvaret att målet ska ha politiska dimensioner, vilket det enligt min uppfattning inte har, säger Agnetha Hilding Qvarnström.


Den åtalade, Khalid al-Yousef, har under hela rättegången sagt att pengarna han skickat till Gaza och Västbanken gått till humanitära organisationer som är religiöst och politiskt oberoende och att pengarna framförallt använts till att hjälpa föräldralösa barn.


Han förnekar att han själv eller organisationerna har någon koppling till Hamas.


Men Agnetha Hilding Qvarnström hävdar att den åtalade via stiftelsen al-Aqsa spannmål i Malmö skickat flera miljoner kronor till organisationer kontrollerade av Hamas, och på det viset indirekt finansierat terrorism.


Åklagaren menar också att Khalid al-Yousef varit medveten om vart pengarna gått. För att understyrka det hänvisar hon bland annat till en bild på Hamas grundare Ahmad Yassin, som den åtalade haft uppsatt på sitt kylskåp.


Agnetha Hilding Qvarnström menar att den åtalade brutit mot finansieringslagen och yrkar på fängelsestraff."Källa, Sveriges Radios Ekot tisdag 10 februari 2009:


Lyssna till radioinslaget i Ekot 10/2 2009:

Inga kommentarer: