2009-02-15

Polis avslöjar vad snacket om apejävlarna beror påSydsvenskan har intervjuat en polis som tjänstgör i invandringsöversvämmade Landskrona. Polisen var tidigare journalist. Nu har han förändrats från vänstersympatisör till att använda uttryck som blatte:
""Björn Holmbergs sambo sade ifrån när han kom hem arg från polisjobbet i Landskrona och klagade över ”blattar”. Etnisk härkomst spelar roll när polisen väljer vem som ska kontrolleras, säger han. ”Poliser som säger något annat ljuger. Sen kan du kalla detta rasism om du vill.”""I frustration började han använda ord som blattar när han kom hem till sin familj.""– Jag kom från en journalistvärld, har hjärtat kanske lite till vänster. På polisskolan pratade de mycket om förståelse för andra kulturer, och om poliskultur. Inget av det där kunde förbereda mig för hur det var i Landskrona.""I jobbet mötte han brottslingar. Fattiga, desperata människor. Aggressiva polishatare. Nästan alla tycktes i Björn Holmbergs ögon ha utländsk bakgrund.""I sitt mejl till Sydsvenskan skriver Björn Holmberg:

”Man går mycket på sin magkänsla/erfarenhet/fördomar eller vad man nu kallar det för när man exempelvis fattar misstankar mot en viss person eller fordon när man patrullerar. Etnisk härkomst, klädsel med mera i kombination med tid, plats och andra sammanhang kan föranleda att man blir kontrollerad. Poliser som säger något annat ljuger. Sen kan du kalla detta rasism om du vill.”""Däremot samlas en del ungdomar i gäng, ofta har de utländsk bakgrund. Då kanske man vill gå fram och prata med dem, få en bild av vilka de är. De kan säkert uppfatta det som att vi väljer ut just dem.""Snacket är mer så här: Någon kommer in på stationen och berättar: ” ... och så var vi där och tog några tjuvar”. Någon annan frågar: ”Hade de invandrarbakgrund?”. ”Ja.” ”Varför är jag inte förvånad?”""Hur kom det sig att du använde ord som ”blatte” när du kom hem från jobbet den där första tiden?

– Jag funderade mycket på det. Jag kom hem med all min frustration. Man måste ha någon ventil.""Björn Holmberg berättar om när han i Landskrona satt i en polisbil på väg till stationen, efter att ha gripit en man av kosovoalbanskt ursprung.

– Av någon anledning började vi prata om svenskhet. Han såg sig inte som svensk. ”Men du är väl svensk? Har svenskt pass? Varför åker du inte till Kosovo om du inte vill vara här?” frågade jag. ”Nej för fan”, svarade han. ”Det är mycket fetare här”.

För Björn Holmberg är det ett tecken på att samhället inte hänger samman.""När samtalet kommer in på polischefernas uttalanden i samband med polisskandalerna ser Björn Holmberg och Anja Olsson bistra ut.

– Cheferna skyddar sig.
– De är ängsliga.
– De är mycket mer som politiker.

– Vissa är jurister som aldrig har jobbat som riktiga poliser. De sitter i en skyddad verkstad.

Avslöjandena om rasism i poliskåren, och den efterföljande debatten, har förstärkt bunkermentaliteten i landets polishus, tror Björn Holmberg och Anja Olsson. Skepsisen mot medier har ökat.

– Poliser tänker: ”De fattar inte. Skit i dem. De vet inte hur det är.” Fast ingen försvarar poliserna i filmen.


Ni sade förut att poliser tyckte att det var klumpigt agerat av poliserna i filmen. Klumpigt att säga så när kameran var på, eller att säga så överhuvudtaget?

– Mer att kameran var på, säger Björn Holmberg."Källa, Sydsvenskan söndag 15 februari 2009:De som tror att poliser endast har fördomar kan ju gissa om det var 15 svenska pojkar som gav sig på 2 invandrarpojkar, eller tvärtom i följande nyhet? Vill du veta svaret, så ring polisens presstalesman och fråga! Nationaliteterna skrivs ej ut av svensk press, endast för att läsarna ska fortsätta rösta på riksdagspartierna som vill fortsätta med massinvandring. I Danmark berättar pressen nationaliteten på gärningsmännen. Där har väljarna stoppat massinvandringen. Varför vågar inte svensk press det?


"Två pojkar i 15-årsåldern blev på lördagseftermiddagen attackerade av ett gäng ynglingar på Järnvägsgatan i Sundbyberg. Pojkarna klarade sig dock utan några allvarligare skador.

Strax före klockan 17 på lördagseftermiddagen blev pojkarna påhoppade av ett 15-tal andra ungdomar, som slog och sparkade dem.

- Pojkarna lyckades ta sin tillflykt in i en port, eller något, i närheten och larmade polisen, säger Stockholmspolisens presstalesman Björn Engström till Sveriges Nyheter."


Källa, Svenska Dagbladet lördag 14 februari 2009:
http://www.svd.se/stockholm/nyheter/artikel_2470077.svd

Inga kommentarer: