2009-02-09

Slöja ska stoppa muslimer från bränderSkattebetalarna får stå för notan när en muslimsk arbetslös kvinna i slöja kvoteras in till brandman. Hon får hela utbildningen gratis. Sedan ska hon förhindra bränder på Rosengård för att hon talar arabiska, tror hon. Men det har ju redan provats. Rosengårds egna arabisktalande trygghetsvärdar har inte lyckats stoppa bränderna fast de talar arabiska och bor i området. Varför ska då detta huckle lyckas? Varför kan hon inte betala sin utbildning själv? Avskeda henne bums om bränderna på Rosengård inte upphör!


"Räddningstjänst Syd hoppas locka fler med mångkulturell bakgrund att bli brandmän. Nu har 24 elever som valts ut bland 186 sökande påbörjat en konstnadsfri specialutbildning som bland annat finansieras av EU.
Räddningstjänst Syd samarbetar med Malmö Stad och arbetsförmedlingen om utbildningen. Eleverna har bland annat hittats via arbetsförmedlingen.


Eleverna ska nu under tio månader drillas i både teoretiska och praktiska kunskaper i räddningsarbete, brandteori och sjukvård. När de är klara så kan de välja om de vill jobba med utbildning, information eller gå vidare och bli brandmän.


Projektet är till för att lösa de problem som uppstått i bland annat Malmö berättar projektledare Andreas Berg.


– Huvudmålet är att vi ska få en ökad integration och mångfald i vår egen organisation. Det finns ett behov att komma ut med information på annat språk än svenska i våra områden, säger Andreas Berg."


"– Jag tror att de kan känna sig mer trygga när jag kan hugga in med arabiska, säger Shatila Salami."Källa, Sveriges Radio Malmö måndag 9 februari 2009:


Lyssna till inslaget:
http://www.sr.se/webbradio/include/player.asp?type=db&Id=1589435&MiniPlayer=&BroadcastDate=&IsBlock=&preview=


http://hd.se/skane/2009/02/09/brandmaen-rekryteras/

Inga kommentarer: