2009-02-16

Hitlerhyllare talare i Sveriges största moskéSveriges muslimska förbund låtsas idag ta avstånd från hitlerhyllaren Youssef al-Qaradawi:


"I ett program i tv-kanalen al-Jazira sade den sunnimuslimske egyptiern al-Qaradawi bland annat att Hitler satte judarna på plats, rapporterar norska Aftenposten."


"- Det här är visserligen en känslig fråga, många europeiska muslimer ser upp till honom som person. Men att förneka Förintelsen eller som al-Qaradawi hävda att det är Guds straff mot judarna är något vi helt tar avstånd ifrån, säger ordföranden i Sveriges muslimska förbund, Mahmoud Aldebe, till TT."I själva verket bjöds Youssef al-Qaradawi in att tala i Stockholms moské:


"Han väckte uppmärksamhet under ett besök i Stockholm 2003 då han påstods ha hyllat självmordsbombare under ett seminarium i Stockholms moské."


Källa, Dagens Nyheter måndag 16 februari 2009:Länk till videon på Youtube där al-Qaradawi hyllar Hitler:Så här står på svenska Wikipedias sida om Stockholms moské:


"Yusuf al-Qaradawi

I juli 2003 hade den egyptiske islamistiske lärde Yusuf al-Qaradawi inbjudits till att tala i moskén på en konferens som hade arrangerats av det Europeiska rådet för fatwa och forskning, en organisation som har grundats av al-Qaradawi. På konferensen fanns också Rashid Ghannouchi, ledare av det förbjudna tunisiska islamistpartiet al-Nahda (Renaissance Party). Under konferensen uttalade al-Qaradawi sitt stöd till självmordsattacker mot israeliska civila, vilket han kallade ett "nödvändigt heligt krig":[1]

"Även om ett oskyldigt barn dödas som ett resultat av detta heliga krig så är det inte avsiktligt utan snarare på grund av krigets nödvändigheter. Inte heller i framtiden kommer dessa så kallade civila att sluta vara inkräktare, onda, tyranner och förtryckare."[1]

Predikan anmäldes till polisen av Liberala Ungdomsförbundets ordförande Fredrik Malm.[1]"


Källa:Islamexperten Ann-Sofie Roald vid Malmö högskola kallar Youssef al-Qaradawi för en ofarlig moderat muslim:


"Ann-Sofie Roald är docent i religionshistoria i Malmö. Hon har flera gånger träffat shejk al-Qaradawi.


- Jag blev överraskad när jag för några år sedan fick höra talas om hans uppfattning om palestinska självmordsbombningar. Men då handlade det inte om att självmordsaktioner mot civila mål skulle vara befogade, säger hon.


Hon lägger till att hon skulle bli mycket förvånad om al-Qaradawi nu ändrat sig och verkligen sagt att han anser att det nu skulle vara i enlighet med islam att utföra självmordsoperationer mot civila.


Hon betonar att hon inte kan uttala sig om vad al-Qaradawi ska ha sagt vid konferensen i Stockholm i juli. Hon var inte där och har bara hört vad som ska ha sagts genom andra och sett de översatta referat från mötet som finns på Internet.


al-Qaradawi är visserligen en konservativ islamist, enligt Roald, men också en person som av många uppfattas som en moderat muslim."


Källa, Dagens Nyheter 21 augusti 2003:Inga kommentarer: