2009-02-21

Muslim orsakar polisanmälan om rasism på Polishögskolan
En positiv sak med DNs avslöjande om Polishögskolan, är att rikspolischef Bengt Svenson idag 21/2 2009 erkänner att inga undersökningar finns om att invandrarpoliser klarar sig bättre. Om de nu inte kan sägas göra ett bättre arbete, varför ska rekryteringen av invandrarpoliser då öka eller kvoteras in på svenska sökandes bekostnad till Polishögskolan?
"Ahmed säger att han aldrig mött så mycket fördomar mot invandrare som på Polishögskolan."


"Ska du verkligen bli polis? Du passar inte. Du ser ut som ett gettobarn." Detta och mycket annat fick Ahmed höra under sin tid på Polishögskolan i Solna, både från lärare och andra studerande.


Han menar att svensk polis visar upp en fasad när de talar om att välkomna invandrare."


"Han har alltid umgåtts både med svenskar och invandrare och aldrig känt sig diskrimerad i Sverige, förrän han började på Polishögskolan.


– Jag hade förväntat mig så mycket, men redan första dagen märkte jag att alla ögon var på mig.


Ahmed berättar om fördomar och förakt. En lärare berättade om skillnaden mellan att rycka ut till en svensk förort jämfört med de invandratäta områdena.


– Han sade att vi poliser har månadslön, men vi har speciellt månadslön när vi åker till invandrarnas förorter. Då behöver vi inte ha bråttom. Om någon är skadad ordnar vi en ambulans och det nödvändigaste. Sedan åker vi därifrån. Om samma sak skulle hända i ett svenskt område skulle vi rycka ut snabbt, starta en utredning, kontrollera om det finns misstänkta och förhöra vittnen.


Under lektionerna fick Ahmed höra saker som att personer med paraboler på balkongerna är socialfall som borde skickas ut ur Sverige. Någon frågade om hans egna föräldrar hade försörjt sig på brott eller bidrag. I själva verket har de arbetat. En lärare sade att man ska stoppa personer som ser ut som Ahmed som åker i Mercedes.


– När jag frågade om inte också svenskar åker i Mercedes fick jag höra: ”Ja, men begår de några brott?”


Ahmed betonar att långt ifrån alla hade sådana uppfattningar, men han har aldrig mött så mycket fördomar som på Polishögskolan.


– En del sade till mig att det inte gällde mig. Jag var bra men alla and­ra där ute är skit, säger han.


Ahmed anklagar också vissa lärare för att direkt motarbeta elever med invandrarbakgrund.


– Målet för en del var att vi skulle kasta in handduken. En lärare sade: det är kul att du läser här, men tror du att du kommer högt inom polisen? Du kan glömma att att bli stationsbefäl eller något annat.


Ahmed är nu snart klar med sin utbildning. Han tänker fullfölja utbildningen men har inga planer på att börja arbeta som polis.


– Efter utbildningen tackar jag för mig. Det här är ingen myndighet som jag har tillit till."


Källa, Dagens Nyheter fredag 20 februari 2009:
"Polishögskolan ser allvarligt på den kritik som framkommer i en artikel i Dagens Nyheter den 20 februari, där en anonym student vid Polishögskolan uppger att han blivit diskriminerad.


Några extra åtgärder kommer att vidtas med anledning av Dagens Nyheters artikel:


En polisanmälan med brottsrubriceringen ”tjänstefel/hets mot folkgrupp” kommer att lämnas in.

Måndag 23 februari är alla lärare på Grundutbildningen samlade till en arbetsplatsträff med särskilt fokus på den senaste tidens händelser.

Studieledningen på Grundutbildningen har under dagen ett möte med Studerandeföreningen för att diskutera frågan.

T f rektor Ingmar Bergman skickar ett brev till alla studenter där han förklarar hur Polishögskolan ser på det som beskrivs i Dagens Nyheters artikel och hur det hanteras."


Källa, Polishögskolan fredag 20 februari 2009:
"Många undrar om Ahmed över huvud taget existerar i verkligheten och om han har gått på polishögskolan. DN har självklart kontrollerat Ahmeds historia på de punkterna.


Andra är säkra på att det stämmer. Och alla är inte heller förvånade, inte ens alla lärare, när DN talar med dem enskilt. De påpekar att det även kommer in instruktörer från polisverksamheten som tar med sig värderingar som annars inte lärs ut på skolan. De säger också att de vet att en del studenter med invandrarbakgrund har det svårt under den femte terminen då de är ute på praktik.


Rikspolischefen Bengt Svenson säger till DN att han hoppas att polisens internutredning ska göra klart om det finns fog för Ahmeds kritik. Särskilt allvarlig är anklagelserna om att polisen skulle arbeta mindre seriöst i invandrartäta områden.


- Vi måste gå till botten med det här. Det är särskilt viktigt när det är lärare som påstås ha sådana här uppfattningar, säger Svenson.


Ahmed säger också att han skulle ha sämre möjlighet till karriär inom polisen än kolleger med svensk bakgrund.


- Det finns inga undersökningar av hur det har gått för poliser med invandrarbakgrund, men jag har aldrig hört att det skulle ha gått sämre för dem än andra. Jag förutsätter att vi går efter förtjänst och skicklighet, säger Bengt Svenson."


Källa, Dagens Nyheter lördag 21 februari 2009:
En före detta polis uttalar i dagens Sydsvenskan att främlingsfientlighet är normalt och finns i alla poliskårer:"Det hör till undantagen att personer med rasistiska åsikter antas till polisutbildningen. De flesta människor har dock en egenskap som yttrar sig i mer eller mindre skepsis mot förändringar och främlingar. Den här egenskapen har hjälpt människor i alla tider att hantera farliga attacker och därmed har man kunnat bevara tryggheten i samhället, arbetsplatsen eller familjen.


Vilka är främlingarna som kommer med båtarna, frågade sig byborna på vikingatiden? Skall de idka handel eller skall de plundra? Genom viss misstänksamhet mot förändring och främlingar var man ständigt beredd på att försvara sig. De som inte hade denna misstänksamhet blev förr eller senare uppätna av något rovdjur eller ihjälslagna av banditer.


Bevarande-egenskapen är väldigt bra att ha som polis eftersom man har till uppgift att bevara tryggheten i samhället. Den är rent av nödvändig att ha för att orka jobba två av tre helger och enträget ”jaga dem som hotar tryggheten”. Egenskapen är bra att ha när man skall gripa en berusad och psyksjuk kroppsbyggare som hotar att slå ihjäl alla han ser på stan eller när man jagar en biltjuv eller knarklangare. Allt medan du och jag ligger och sover.


Tyvärr kan denna egenskap förstärkas allt för mycket och ensidigt hos poliser efter några år i yttre tjänst. Men om man rekryterar fler poliser med utländsk härkomst så försvinner väl främlingsfientligheten och rasismen? Inte ens om alla poliser var av utländsk härkomst skulle främlingsfientligheten och rasismen försvinna. ”Utländsk härkomst” är nämligen ingen homogen grupp utan det handlar om individer med bakgrund från olika delar av världen.


Det finns inga belägg för att människor från andra delar av världen skulle ha mindre ”bevarande”-egenskaper eller vara mindre rasistiska än svenskar. Tittar man på poliskårer i andra länder så frodas främlingsfientlighet och rasism även där och troligen ännu mer. Det gäller även i de länder där polisen är mångkulturell, till exempel i USA.


Hur tänker en polis med exempelvis asiatiskt ursprung efter att ha gripit den trettionde snattaren av en annan etnisk grupp? Man är inte mänsklig om man inte omedvetet drar vissa generaliserande slutsatser angående denna grupp. (Jämför med synen på poliser hos en ”aktivist” som bara har träffat poliser klädda i hjälmar, batonger och sköldar). En polis med persiskt ursprung kommer kanske att se ner på araber och tvärtom. Den med afrikanskt ursprung kommer kanske att svära över romer och tvärtom."


"Åratal av ingripande i problemfyllda områden har skapat en inre bild av verkligheten som säger att ”det är bara problem med invandrare”. Många poliser bär på en inre frustration, som att ”detta har vi sagt i trettio år men ingen vill lyssna eller göra något åt det”.


En kursledare i etik står sedan längst fram i en sal med en PowerPoint-presentation och säger att ”Så får du inte känna för det är fel och oetiskt”. Sedan präntar man in slagord som ”Engagemang, effektivitet och tillgänglighet”.


Detta skapar en spänning hos den enskilde polismannen och han eller hon hittar inte rätt med den inre kompassen. Den unge ambitiöse polismannen kan hålla skenet uppe under en tid, men förr eller senare så kommer det att brista."


Källa, Sydsvenskan Opinion lördag 21 februari 2009:


Läs även:

Inga kommentarer: