2009-02-01

Landskrona serverar ännu mer fläsk till muslimerHeja Landskrona! För tio år sedan satte kommunen ner foten och vägrade servera oxkött till muslimer. Om inte maten passade med fläskkött fick Landskronas elever äta det vegetariska alternativet. Nu går Landskrona ännu längre för att trycka till de muslimska eleverna. Kommunen har börjat servera än mer fläskkött. Det har fått en muslimsk mamma att reagera. Hon tycker att hennes barn inte får i sig tillräckligt med näring och blir trötta, när de oftare får äta vegetariskt alternativ:"För ett tiotal år sedan blev Landskrona riksbekant sedan muslimska föräldrar protesterat mot att deras barn serverades fläsk i skolan.


Tvisten bedarrade sedan skolpolitikerna fattat nya beslut om vilken mat som ska serveras i Landskronas kommunala skolor.


I veckan har det blossat upp en debatt kring skolmaten på tidningens nyhetssajt på internet, hd.se.


På fredagen kontaktade därför tidningen enhetschefen för kommunens kostverksamhet i Landskrona, Charlotte Hansson.Serverar ni mer fläsk nu än tidigare?


- Nej, det kan jag inte säga. Liksom tidigare så varierar vi med alla typer av kött. Jag kan inte säga att det har blivit någon skillnad i vilket köttslag som vi använder mer eller mindre av.


Hur ofta serverar ni fläskkött?


- Det kan jag inte svara på nu, säger Charlotte Hansson som är bortrest och som påpekar att hon inte har tillgång till skolmenyerna på resan.


Enligt en förälder i Landskrona, har hennes barn kommit hem bleka, trötta och hängiga sedan de bara ätit grönsaker och inte serverats något tillåtet kött i skolan."


Källa, Helsingborgs Dagblad 30 januari 2009:"Fläsk serveras till alla 90% elever med muslimsk bakgrund på Dammhagskolan

Många dagar stod jag och funderade varför mina döttrar var så trötta efter skolan? Vi pratade en liten stund vad de hade gjort i skolan, ville höra om de var belastat med läxor. Men, nej problemet var att de kom hungriga hem. "


"Men det tog inte långt tid innan min dotter berättade att hon måste avstå av köttet eftersom i skolan serveras bara fläsk kött. Först kunde jag inte fatta riktigt men i samråd med andra föräldrar kom sanningen fram, att barnen hade kommit hem bleka och utmattade. De hade berättat samma sak till sina föräldrar. De hade även berättat till sina lärare att de inte blir mätta men de hade fått som svar: att kommunen måste spara pengar.


Dammhagskolan har 98% av elever med invandrar bakgrund och 90% av de tillhör muslimska religionen."


"Igår träffade jag den nya rektorn men han hade inget svar. Han berättade att många elever och föräldrar var uppe att diskutera frågan men det inte han som bestämmer. POLITIKERNA bestämmer, sa han men i hans ögon såg jag att han inte var glad efter det som muslimska barn utsätts på Dammahgskolan.


Borde politikerna gör så orättvis för våra barn, och detta ska hända i Sverige som är känd i hela världen om hur allvarligt de tar BRIS?

Igball"


Källa, Helsingborgs Dagblad 29 januari 2009:


Igball och Dammhagskolans elever är välkomna att flytta tillbaka till sina hemländer där inga grisar trivs.

Inga kommentarer: