2009-02-24

Islamic Center stäms inför tingsrätten
"Islamic Center i Malmö stäms nu inför tingsrätten och krävs i ett tvistemål på över en miljon kronor i uteblivna hyror. Samtidigt riskerar församlingen att få betala en lika hög summa i extra skatt.

Dessutom funderar länsstyrelsen på att vidta åtgärder eftersom årsredovisningen blivit försenad för fjärde året i rad. Men Islamic Centers vd Bejzat Becirov förnekar att församlingen har ekonomiska problem.""Bakom stämningsansökan står Nordic Modular Leasing. Företaget hyr ut en paviljong på 390 kvadratmeter till skola och fritidshem. Men i olika omgångar har församlingen inte betalat någon hyra. Islamic Center krävs nu på totalt över en miljon kronor med räntan inräknad. Kravet gäller 22 månaders förfallna hyror sedan 2005.""I november 2008 visade Islamic Center via sin advokat Cai Inge Holm intresse av att få köpa byggnaden. Svaret blev att församlingen fick köpa paviljongen för drygt 1,2 miljoner om man omgående reglerade sin hyresskuld. Samtidigt hotade företaget med rättsliga åtgärder om man inte fick något besked innan 10 december. Men inget hänt och nu har företaget tröttnat.

– Varför Islamic Center inte betalar sina hyror har vi inte fått något svar på. Därför har tvisten nu förts vidare till tingsrätten. Men att församlingen skulle sakna likvida medel tror vi inte, säger advokat Harry Steinmann.


Enligt Bejzat Becirov kände han inte till stämningsansökan i Malmö tingsrätt och vill därför inte kommentera den."


Källa, Skånska Dagbladet tisdag 24 februari 2009:
"Utöver stämningsansökan i Malmö tingsrätt för obetalda hyror riskerar Islamic Center även en stor skattesmäll. Före nyår krävdes församlingen på nära en miljon extra i skatt. Och ärendet har nu överklagats.""Enligt Skatteverket är den stiftelse, som driver verksamheten, religiös och kan därför inte vara skattebefriad. Dessutom har man granskat Ögårdsskolan, församlingens friskola, som också bedriver fritidsverksamhet. Enligt myndigheten går det bra att ha fritidsverksamhet så länge intäkterna inte är av någon större omfattning. Men vid en genomgång av skolans räkenskaper kom man fram till att de kommunala bidragen för 2006 och 2007 motsvarade cirka 12,60 procent. Och det anser skatteexperterna innebär att en för stor del drivs i vinstsyfte.""För fjärde året i rad blev Stiftelsen Islamic Centers årsredovisning kraftigt försenad. Den är nu inlämnad, men revisionsberättelsen saknas. Nu funderar länsstyrelsen på att vidta åtgärder. Årsredovisningen skulle ha lämnats in senast 1 juli.


– Det kan bli tal om ett föreläggande som är kopplat till ett vite. Dessutom kan det bli aktuellt med entledigande av stiftelsens ordförande om det här fortsätter, säger Eva Johansson, jurist på länsstyrelsen.


Enligt Bejzat Becirov beror förseningen helt på att Skatteverket tog alla pärmar i samband med granskningen.


– Vi kan därför inte sköta bokföringen och har bara gjort en preliminär årsredovisning, säger vd:n för Islamic Center."


Källa, Skånska Dagbladet tisdag 24 februari 2009:


Inga kommentarer: